.
ÇKS Başvuru İşlemlerinde Ücretsiz Yeni Dönem Başladı
Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
ÇKS Başvuru İşlemlerinde Ücretsiz Yeni Dönem Başladı
Ekonomi
2022-09-29 19:32

ÇKS Başvuru İşlemlerinde Ücretsiz Yeni Dönem Başladı

E-Devlet'te yeni bir hizmet daha kullanıma sunuldu. Resmî Gazetede yayımlanan kararla, artık Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) baÅŸvuruları 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren haberi Tarım ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci duyurmuÅŸtu. Bakan, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) iÅŸlemlerinin 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılabileceÄŸini duyurmuÅŸtu. İşte e-Devlet'in yeni hizmetiyle ilgili detaylar...

"Çiftçilik Belgesi Alıyorlar”

Yeni uygulanacak Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Tarım ve Orman Malatya İl Müdürü Tahir Macit, yeni sistemle hem çiftçilerin hem kurum çalışanlarının zaman kaybının önüne geçileceÄŸini söyledi. Macit, ”Çiftçilerimiz bulundukları İl veya İlçe Müdürlüklerine önce kayıt yaptırıyorlar ve daha sonra müracaat kayıt evraklarını almaları gerekiyor. Alınan evraklar doldurulup muhtar ve azalara imzalatıyorlar. Tekrar ilçeye gelip ilçede Ziraat Odası var ise oradan ilçede ziraat odası yoksa baÄŸlı oldukları ilçenin ziraat odasından belli bir bedel karşılığında kayıt yaptırıp oradan çiftçilik belgesi alıyorlar. O belge ile birlikte baÄŸlı bulundukları İlçe Tarım Müdürlüklerine gidip müracaatta bulunuyorlar. O müracaat esnasında bizim personelimiz bu kayıtları sisteme giriyor. Bu da mahallelerde bulunan çiftçilerimiz için 1-2 günlük bir uÄŸraÅŸ oluyor. Çünkü önce evrak alıyorlar tekrar dönüp iÅŸlemleri tamamlamaları 2 gün sürüyor. Günü birlik gidip gelinen yerlerde ikamet eden çiftçilerimiz eÄŸer bulundukları bölgede internet ortamı var ise gün evraklarını tamamlayabiliyorlar. Hem çiftçilerimizin zaman kaybını hem de müracaat esnasında İlçe Tarım MüdürlüÄŸü personellerinin sisteme girmesi için ilçede çalışan teknik personelin birçoÄŸu yoÄŸun bir ÅŸekilde çalışıyordu. 23 Eylül 2022 tarihli Resmî Gazetede yayınlatan Çiftçi Kayıt Belgesi uygulamasıyla bunların tamamı sonlanmış oldu” dedi.

“Zaman Kaybı Olmayacak”

Bu sistem ile e-devlet kapısından mesai saati güdülmeden çiftçilerimiz tatil veya gece kısıtlaması olmadan müracaat edebileceklerine dikkat çeken Macit, ”Çiftçilerimizin zaman kaybı da olmayacak. Hem de bizim personelimizin ÇKS ile ilgili iÅŸlem yapmaları da azalmış olacak. İnternet baÅŸvuruları önceden çiftçilerimiz ne ekildiÄŸini belgelemek için muhtar ve azalara imza yaptırıyorlardı. Åžimdi çiftçinin beyanı geçerli. Muhtara gitmesine gerek yok. Yeni bir sistem. İlçe Tarım MüdürlüÄŸü personelimiz çiftçilerimize rehberlik edecek.

“Ücret Ödemelerine Gerek Kalmayacak”

Sistem 1 Ekim’de BaÅŸlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Önümüzdeki yıllarda ise 1 Ekim de baÅŸlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Çiftçilerimizin Bakanlığımızın vereceÄŸi mazot gübre desteÄŸinden yararlanmak için mutlaka 31 Aralık tarihine kadar e-devlet kapısından giriÅŸlerini yapmaları gerekiyor. EÄŸer üründe bir deÄŸiÅŸiklik var ise bunun güncellemesini de daha sonra ÅŸubat ayında güncelleme yapabilecekler. Ziraat odalarına gidip belge alıp ücret ödemelerine gerek kalmayacak “ ifadelerini kullandı.

“Çiftçilere Ücretsiz Hizmet”

Çiftçilerin Ziraat odalarına üyeliklerinin devam ettiÄŸini belirten Macit, “2001’den 2021 yılına kadar ÇKS’ye müracaat etmemiÅŸ üreticilerimiz varsa ilk defa müracaat edeceklerse çiftçilik belgesi almaları gerekir. Ancak bu 21 yıl içerisinde 1 defa Çiftçi Kayıt belgesi almışsa tekrar almasına gerek yok. Bu uygulama ile bakanlığımızın dijital ortama geçmesi ve dijital ortamda depolanması güzel bir uygulama olmuÅŸtur. Çiftçilerimize Tarım çalışanlarına Ziraat odalarına hayırlı olsun. Konuyla ilgili bilgi almak isteyenler e-devlet ÅŸifresi İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerinden de yardım alabilirler. İlçe Tarım Müdürlüklerinin birinci önceliÄŸi çiftçilere ücretsiz hizmet etmektir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yunak Haber Editörü | Abdülkadir UYSAL 

YASAL UYARI : 
Yayınlanan haberler, fotoÄŸraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Yunak Haber’e aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin yayınlanması yasaktır.Haber sadece  Yunak Haber Akış Sistemi (YUN-HAS) üzerinden abonelere verilmektedir.


Bu haber 408 kez okundu.

HAVA DURUMU

KONYA

SON YORUMLAR

ANKETLER

Yunakta Yerel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verirsiniz

YunakHaber © 2014 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Ücretsiz Firma Rehberi