.
Yunak’ta Çekirge Mücadelesi ve Sarı Cücelik Virüsü Uyarısı
Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Yunak’ta Çekirge Mücadelesi ve Sarı Cücelik Virüsü Uyarısı
Ekonomi
2020-06-05 10:55

Yunak’ta Çekirge Mücadelesi ve Sarı Cücelik Virüsü Uyarısı

Yunak İlçe Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü Çekirge  ve Sarı Cücelik Virüsü   ile mücadele konusunda vatandaÅŸların dikkatli olması hususunda yazılı bildiri yayınlayarak bölge çiftçilerini uyardı.Yunak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Ali Çomak  tarafından yayınlanan yazılı açıklamada ; “Çekirgeler çayır-mera, yem bitkileri, hububat, meyve, baÄŸ gibi birçok kültür bitkisini yemek suretiyle büyük zararlara neden olmaktadır. Bu zararın önlenebilmesi için çekirge mücadelesi yavru ve ergin olmak üzere iki dönemde yapılır. Yunak İlçe Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü olarak Mart ayından itibaren Yunak merkez ve diÄŸer mahallelerimizde arazi survey çalışmalarına baÅŸlamış olup, tehlike söz konusu olduÄŸu takdirde gerekli tedbirler vakit kaybetmeden alınacaktır. İlçemizde hak sahipliÄŸi kime ait olduÄŸuna bakılmaksızın tespit edilen alanlarda yapılacak olan çekirge mücadelesi Konya İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸümüz koordinasyonunda Devlet Yardım Mücadelesi ÅŸeklinde ve teknik talimatlar doÄŸrultusunda yapılacaktır. Yani kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar devlet tarafından, iÅŸçilik ise yerel yöneticiler ve çiftçilerimiz tarafından karşılanacaktır. Zamanında ve baÅŸarılı bir mücadele yapabilmek için özellikle mahallelerimizdeki yerel yöneticilerimiz ile çiftçilerimizin çekirge çıkış ve hareketlerine dikkat ederek, İlçe MüdürlüÄŸümüz teknik ekiplerine bu konuda yardımcı olmaları gerekmektedir. Bir diÄŸer önemli konu ise tahıllarda görülen sarı cücelik virüs hastalığıdır. Bu yıl mayıs ayı başından itibaren İlçemizde de bulunan hububat ekim alanlarından gelen ÅŸikâyetler üzerine Konya İl ve Yunak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz survey çalışmalarına baÅŸlamış ve alınan numune analiz sonuçlarına göre bahse konu ÅŸikâyetlerin tahıllarda ekonomik kayıplara neden olan sarı cücelik virüsü adı verilen hastalıktan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Virüs etmenlerine karşı kimyasal mücadele olmadığından bu hastalığa karşı uygulanması gereken öneriler ÅŸunlardır:

  1. Kışlık hububat ekimlerinin mümkün olduÄŸunca geç dönemde yapılması, yazlık ekimlerde de erken dönemlerin tercih edilmesi gerekmektedir.
  2. Virüs taşıyıcıları olan yaprak bitleri, cüce aÄŸustos böcekleri, thripsler vb. zararlıların bulunduÄŸu araziler Zirai Teknik Mücadele Talimatları doÄŸrultusunda tavsiye edilen Bitki Koruma Ürünleri ile ilaçlanmalıdır.
  3. Hastalığın bulunduÄŸu bölgelerde öncelikle münavebeye (ekim nöbeti) mutlaka uyulmalıdır. Tarlaya aynı ürün üst üste ekilmemelidir. Bu doÄŸrultuda tahıl-yaÄŸ bitkisi-yem bitkisi ve tekrar tahıl sıralaması ÅŸeklinde üç yıllık ekim nöbeti uygulanabilir.
  4. İlçemize adapte olmuÅŸ verim ve kalitesi yüksek, hastalığa karşı dayanıklı çeÅŸitlerin ekilmesi gerekmektedir.
  5. Tarla sınırında bulunan yabancı otların yok edilmesi viral hastalıkların mücadelesinde büyük önem taşımaktadır.
  6. Tarlaya çok tohum atmaktan ve sık ekimden kaçınılmalıdır.
  7. Dengeli ve toprak yapısına uygun gübreleme yapılmalıdır. Özellikle aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.
  8. Bu önerilerle birlikte yıl boyunca kültürel faaliyetlere de oldukça dikkat edilmelidir.

Çekirge mücadelesi ve tahıl sarı cücelik virüs hastalığı hakkında üreticilerimizin İlçe MüdürlüÄŸümüz teknik ekipleri ile sürekli irtibat halinde olmalarını rica eder, bereketli bir yıl olmasını temenni ederim.”ifadeleri kullanıldı.

Yunak Haber Editörü | Abdülkadir UYSAL 

YASAL UYARI : 
Yayınlanan haberler, fotoÄŸraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Yunak Haber’e aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin yayınlanması yasaktır.Haber sadece  Yunak Haber Akış Sistemi (YUN-HAS) üzerinden abonelere verilmektedir.

yunak


Bu haber 29430 kez okundu.

HAVA DURUMU

KONYA

SON YORUMLAR

ANKETLER

Yunakta Yerel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verirsiniz

YunakHaber © 2014 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Ücretsiz Firma Rehberi