Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde sınıf geçme ve kalmaya iliÅŸkin mevzuat düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.Okullarda sınıfta kalmanın 1999'dan beri kaldırıldığını ifade eden Selçuk, çalışan ve çalışmayan çocuk arasında ayrım olması gerektiÄŸini söyledi.Her bir öÄŸrencinin liseyi bitirdiÄŸinde sahip olması gereken yeterlilikler konusunda standartlar oluÅŸturulmasının önem taşıdığını anlatan Selçuk, bu yeterliliÄŸe ulaşılmaması halinde, 4 iÅŸlem bilmeyen, okuduÄŸunu anlama-yazma konusunda sıkıntı yaÅŸayan çocuÄŸun liseden mezun olabildiÄŸini belirtti.Ders geçmeyle ilgili 120 öÄŸretmen, okul müdürü, il, ilçe yöneticileri ile velilerle Ankara'da bir araya geldiklerini ifade eden Selçuk, bu çalışmada, eÄŸitim, ekonomi ve istihdam iliÅŸkisi ile bölgesel durumlar dikkate alınarak bir çerçeve oluÅŸturulduÄŸunu bildirdi.
"2020-2021 EÄŸitim ÖÄŸretim Yılından İtibaren Uygulanacak"
Sınıf geçmeyle ilgili çalışmanın bitirildiÄŸini ve gelecek eÄŸitim öÄŸretim yılından itibaren uygulanacağını kaydeden Selçuk, "Velilerimizin 'Tamam, çok güzel', öÄŸretmenlerimizin 'Böyle olursa eÄŸitimde gerçekten büyük bir sıçrama olur.', yöneticilerimizin 'keÅŸke' dediÄŸi bir yönetmelik geliyor." açıklamasında bulundu.Birdenbire kural deÄŸiÅŸtirip öÄŸrenciler için de sorun oluÅŸturmak istemediklerine iÅŸaret eden Selçuk, ÅŸunları kaydetti: "Bu ülkenin çocukları, bizim deneme tahtamız deÄŸil, pilotla baÅŸlayalım dedik. Hazırlıklarımız tamam, bunun bu sene pilotunu yaptık, simülasyon anlamında yaptık, gayet güzel geçti. Burada, her dersten iki dönem notunun aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının 70 olması gibi bazı ÅŸeyler var. Bu böyle olduÄŸunda kaç öÄŸrenci yukarı çıkıyor, kaçı çıkamıyor, kimi nereye yönlendirebiliyoruz, bunun modellemesi çıktı. Bir yazılım oluÅŸturduk ve senaryoyu rahat görebiliyoruz. Dolayısıyla çözebileceÄŸimiz bir konu. Problem yok."
"Hiç Kimsenin Formasyon Almasına İhtiyaç Yok"
"Pedagojik formasyonun Bakanlık tarafından verilmesi konusundaki çalışmaların hangi aÅŸamada olduÄŸu" ve "yeni atanacak öÄŸretmenlere yönelik mesleki geliÅŸim programlarında bir deÄŸiÅŸiklik olup olmayacağı" yönündeki soru üzerine Bakan Selçuk, formasyonda paradigmal bir dönüÅŸüme ihtiyaç olduÄŸunu söyledi.Yüz binlerce gencin formasyon alması ve bunun için büyük ücretler ödemesini istemediklerini belirten Selçuk, "Formasyonda içerikte bir dönüÅŸüm yapıyoruz. Bunu uluslararası teknopedagojik alanda yeni bir kavram çerçevesine oturttuk. İçeriÄŸini hazırladık. İlgili üniversitelerle baÄŸlantılarımızı devam ettiriyoruz. Hiç kimsenin formasyon almasına ihtiyaç yok. Çünkü zaten MEB, sadece sınavı kazananlara, ücretsiz olarak yeni paradigmadaki formasyon içeriÄŸini verecek." diye konuÅŸtu.Konunun YÖK ile görüÅŸüldüÄŸünü ifade eden Selçuk, altyapının hazır olduÄŸunu, bu konuda problem bulunmadığını söyledi.Artık pedagojik formasyon sertifika programının az sayıda üniversitede verildiÄŸini dile getiren Selçuk, yolun yarısında kural deÄŸiÅŸtirmek istemediklerine iÅŸaret etti.Formasyona devam edenlerin bunu bitireceÄŸini anlatan Selçuk, "Takvimimizi açıkladık. Takvim içerisinde kazanan herkese özel yeni formasyonu ücretsiz vereceÄŸiz." dedi.
Yunak Haber Editörü | Abdülkadir UYSAL
YASAL UYARI :
Yayınlanan haberler, fotoÄŸraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Yunak Haber’e aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin yayınlanması yasaktır.Haber sadece Yunak Haber Akış Sistemi (YUN-HAS) üzerinden abonelere verilmektedir.