.
Devletten Annelere 4500 TL Destek
Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Devletten Annelere 4500 TL Destek
Güncel
2016-09-05 10:50

Devletten Annelere 4500 TL Destek

Devlet, doÄŸan her çocuk başına karşılıksız üç farklı destek saÄŸlıyor. Annenin eline, 300 ila 600 lira arasında deÄŸiÅŸen doÄŸum yardımı, 122 lira süt parası, 4 bin 99 lira da rapor parası geçiyor.Annelere devletin desteÄŸi sürüyor. Devlet, doÄŸan her çocuk başına karşılıksız üç farklı destek saÄŸlıyor. Üç çocukta destek 14 bin lirayı buluyor.

TBMM'DE KABUL EDÄ°LDÄ°

Meclis'te kabul edilen Torba yasayla, 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doÄŸan çocuklar için anneye doÄŸum yardımı ödemesi yapılıyor. Buna göre; tüm annelere ÅŸartsız olarak ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. DoÄŸum yardımı ödemeleri sadece Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaÅŸlarına deÄŸil aynı zamanda yurtdışındaki Türk vatandaÅŸlarına da ödeniyor.

NASIL VE NEREYE BAÅžVURULACAK

Yardım için baÅŸvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ä°l Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaÅŸları baÅŸvurularını büyükelçilikler ve konsolosluklar aracılığı ile yapabiliyor. Memurlar ise doÄŸum yardımı için baÅŸvurularını kendi kurumlarına yapmabilme imkanına sahip.

ÇOCUÄžUN NÜFUS CÜZDANI YANINDA OLMALI

BaÅŸvuru yaparken yeni doÄŸan çocuÄŸun nüfus cüzdanı yanınızda olmalı. Anne ya da baba çocuÄŸun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden de baÅŸvuru yapabilir.

VERGÄ°SÄ°Z  KESÄ°NTÄ°SÄ°Z NET

DoÄŸum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doÄŸan çocuklar için yapılıyor. DoÄŸum yardımı canlı doÄŸan her çocuk için 'bir defaya mahsus' ödeniyor. DoÄŸum yardımları, anne saÄŸsa annenin hesabına, deÄŸilse babası veya çocuÄŸun bakımını üstlenen yakınının hesabına yatırılıyor. DoÄŸum yardımından vergi alınmıyor ve kesinti yapılmıyor. Ayrıca doÄŸum yardımına haciz de uygulanamıyor. DoÄŸum yardımı ve süt parası için '144' ve '183' no'lu telefon numaralarını ücretsiz arayabilirsiniz. Ä°ÅŸ göremezlik ödeneÄŸi kadına saÄŸlanan haklar doÄŸum ve süt parası ile de sınırlı deÄŸil.

16 HAFTA Ä°ZÄ°N VERÄ°LÄ°YOR

Sosyal güvenlik kapsamında kadınlara 'geçici iÅŸ göremezlik ödeneÄŸi de (rapor parası)' veriliyor. Bu ödenek kiÅŸinin çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durum ortaya çıktığında bu süre için belirli oranda gelir güvencesi saÄŸlıyor. DoÄŸumdan önce 8 hafta (çoÄŸul gebelikte 10 hafta), doÄŸum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoÄŸul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Ödeme PTT ve Ziraat Bankası'ndan yapılacak.
Kadın, doktor raporuyla doÄŸuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doÄŸum sonrası iznine eklenir.

4099 LÄ°RA Ä°Åž GÖREMEZLÄ°K ÖDENEĞİ VAR

DoÄŸum sonrasında 13 hafta izin kullanır. Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iÅŸ göremezlik ödeneÄŸi alır. Geçici iÅŸ göremezlik ödeneÄŸi için doÄŸumdan önceki bir yıl içinde en az '90 gün sigorta primi' ödenmiÅŸ olmalı. Takvim'deki habere göre, asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doÄŸum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iÅŸ göremezlik ödeneÄŸi alacak. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Tüm ödemeleri alan anneye ilk çocukta en az toplam 4521 lira ödenecek. 3 çocuÄŸu olanın alacağı destek 14 bin liraya ulaşıyor.

2 AY Ä°ÇÄ°NDE

15 Mayıs 2015'ten önce doÄŸan çocuklar için doÄŸum yardımı yok. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, yani doÄŸan çocuÄŸun kaçıncı çocuk olduÄŸunun belirlenmesinde 15 Mayıs'tan önce doÄŸmuÅŸ olan çocuklar da sayılıyor. ÖrneÄŸin; 15 Mayıs 2015'ten önce iki çocuÄŸunuz varsa ve bu yıl üçüncü çocuÄŸunuz doÄŸarsa 300 lira deÄŸil, 600 lira doÄŸum parası alırsınız. Ä°stediÄŸiniz zaman baÅŸvuru yapabilirsiniz. DoÄŸum parasını almak için özellikle belirtilen bir baÅŸvuru süresi yok. BaÅŸvurudan sonra 2 ay içinde baÅŸvuru yapan kiÅŸinin telefonuna onay mesajı geliyor. Mesaj geldikten sonra anne PTT'ye gidip parasını alıyor.

122 LÄ°RA SÜT PARASI

DoÄŸum yapan kadınlara 'doÄŸum yardımı'nın yanında bir ödeme daha yapılıyor. Bu ödeme 'emzirme ödeneÄŸi' ya da 'süt parası' olarak da biliniyor. DoÄŸum yardımı almak, süt parası almaya engel teÅŸkil etmiyor. Ä°kisi de kazanılmış hak. Süt parası 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere '122 lira' olarak uygulanıyor.

ÅžARTLAR NELER

Süt parası için doÄŸum yapan kiÅŸinin kendisinin veya eÅŸinin SSK veya BaÄŸ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemesi olması gerekiyor. Emzirme ödeneÄŸinde zaman aşımı süresi, hakkın doÄŸduÄŸu tarihten itibaren 5 yıl. Süt parası için SGK il müdürlüÄŸüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak baÅŸvurmak gerekiyor. 5 yıl içinde baÅŸvuru yapılmazsa para SGK'ya kalıyor.

 Yunak Haber Editörü | Abdülkadir UYSAL


Bu haber 4125 kez okundu.

HAVA DURUMU

KONYA

SON YORUMLAR

ANKETLER

Yunakta Yerel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verirsiniz

YunakHaber © 2014 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Ãœcretsiz Firma Rehberi